מיינדפולנס: תשומת לב נטולת שיפוטיות
לפי ההגדרה שקבע ג'ון קבט זין, מיינדפולנס, או קשיבות בעברית, מוגדר כ"תשומת לב שאינה תגובתית או שיפוטית לחוויית הרגע הזה".
ניתן לפתח את איכויות הקשיבות באמצעות תרגול מדיטציה. תרגול זה מאמן את תשומת הלב לחזור לעוגן כלשהו ברגע הנוכחי, כגון: נשימה, תחושות גוף, תנועה או קלט חושי. כשאנו מאמנים את תשומת הלב לחזור בכל פעם מחדש אל חוויית הרגע הזה, אנו מאפשרים:
-
שחרור ממחשבות טורדניות: תרגול קשיבות מסייע להפחית את כוחן של מחשבות טורדניות הקשורות בעבר או בעתיד, ומאפשר התמקדות ברגע הנוכחי.
-
רגיעה פיזיולוגית: קשיבות תורמת להפחתת רמות לחץ וחרדה, ומעודדת תחושות של רגיעה ושלווה.
-
בהירות מחשבתית: תרגול קשיבות משפר את יכולת הריכוז והבהירות המחשבתית.
-
תמונת מציאות רחבה יותר: קשיבות מאפשרת ראייה רחבה ומקיפה יותר של המציאות, תוך מודעות למגוון רחב של גירויים ורגשות.
-
ניהול קשב משופר: תרגול קשיבות תורם לשיפור יכולת ניהול הקשב וההתמקדות במשימה נתונה.
-
השהיית תגובתיות אוטומטית: קשיבות מאפשרת מודעות רבה יותר לתגובות אוטומטיות ומעודדת בחירה מודעת של אופן התגובה.
-
אמפתיה וחמלה: תרגול קשיבות תורם לפיתוח יכולת גבוהה יותר של אמפתיה וחמלה כלפי עצמנו וכלפי אחרים .Eberth & Sedlmeier, 2012.
התאמת מיינדפולנס לטיפול בטראומה מורכבת: למרות הפוטנציאל הטמון בתרגול מיינדפולנס, עבור נפגעי טראומה, פנייה אל חוויית הגוף והרגשות הפנימיים ברגע הנוכחי עשויה להיות משימה קשה מנשוא. הסיבה לכך נעוצה בקשר העמוק בין חוויית הגוף לטראומה שחוו. כתוצאה מכך, תחושות גופניות רבות מעוררות זיכרונות טראומטיים, רגשות קשים כמו אימה וחוסר אונים, ותגובות התנגדותיות.
מיינדפולנס עבור שורדי טראומה: כלי רב ערך בידיים מיומנות
למרות רגישותם הגבוהה, מיינדפולנס יכול להוות כלי רב ערך עבור שורדי טראומה. תרגול קשיבות מאפשר להם לפתח מיומנויות רגשיות משמעותיות, ביניהם: ויסות עצמי, מפגש עם רגשות מורכבים, נשיאת מצוקה וצמיחה מתוך קושי.
עם זאת, חשוב להשתמש במיינדפולנס בזהירות ובהתאמה אישית. המפתח לעבודה נכונה טמון בהבנה מעמיקה של השלכות הטראומה המורכבת ושל גישת המיינדפולנס. גישה זו אינה "כלי" טיפולי בלבד, אלא גישת חיים המשפיעה על כל היבטיה.
המועצה הלאומית לפוסט טראומה (2023) המליצה על טיפול המשלב מיינדפולנס כטיפול ברמה ראשונה - מחקרי תמיכה: מחקרים בעלי קבוצת ביקורת. טיפולים אלה הם המומלצים ביותר על ידי הוועדה לטיפול, שכן הם נמצאו כמוכחים מחקרית ונעשו בהשוואה לקבוצות ביקורת.
בקורס "טיפול בטראומה מינית בשילוב מיינדפולנס", נלמד לעומק את ההשפעות של טראומה מורכבת ואת עקרונות המיינדפולנס מיודע הטראומה. נרכוש כלים יישומיים לשילוב מיינדפולנס בטיפול פסיכולוגי, תוך התמקדות בצרכים הייחודיים של שורדי טראומה מינית.
הצטרפו אליי בקורס ותגלו כיצד מיינדפולנס יכול להפוך לכלי טיפולי יעיל ומשמעותי בעבודה עם שורדי טראומה.
ניתן להמשיך ולהשתתף בקבוצת הדרכה קטנה, לאחר סיום הקורס.
ההכשרות מוכרות כהשתלמות מקצועית מובהקת מטעם הסתדרות הפסיכולוגים.
ביבליוגרפיה
-
Herman, J. L. (1992). Trauma and recovery. New York: Basic Books.
-
Brewin, C. R., Andrews, B., & Valentine, J. D. (2017). Complex posttraumatic stress disorder: A review of current evidence. American Journal of Psychiatry, 174(1), 27-36.
-
Eberth, J., & Sedlmeier, P. (2012). The effects of mindfulness-based interventions on emotion regulation and cognitive
ימים קשים עוברים עלינו, ימים שמבליטים את נחיצותה של הכשרה בטיפול בטראומה לכל מטפל.
החברה כולה מתאוששת מההלם הראשוני של 7 באוקטובר והמדינה, על כלל אזרחיה, מגוייסת לעזרה ונוהגת בערבות הדדית מעוררת השתאות.
גם המטפלים היו שם כמעט מהיום הראשון- עשרות פסיכולוגים, עובדים סוציאלים, מטפלים ביצירה והבעה, קרימינולוגים, פסיכיאטרים, מטפלי גוף נפש- הגיעו למלונות, שנקלטו בהם ניצולי הטבח, כדי לתת מענה טיפולי אקוטי והכרחי. עבודה זו נעשתה מתוך מסירות ומחוייבות.
אחת התובנות המשמעותיות מאירועים אלה היא הצורך בהכשרה בטיפול בטראומה ובפרט בטראומה מורכבת. הכשרה מאורגנת, נגישה, יעילה.
טיפול נפשי יעיל לנפגעי טראומה הוא נדבך מרכזי בחוסן האישי והחברתי. הוא תורם לאיכות החיים, לשיפור המצב הרגשי וליכולת התפקוד של האדם.
"בגוף אני מבינה" -
על חשיבותה של הכשרה בטיפול בטראומה
אני מזמינה את כלל המטפלים להכיר בצורך הזה ולהצטרף אלי לקורסים לטיפול בטראומה, המשלבים מיינדפולנס בתהליך הטיפולי. הקורסים מבוססים על ניסיון וידע רב שנצבר בארץ ובעולם, ומציגים תפיסה ייחודית של התמודדות במצבי טראומה ואסון, תוך דגש על הבנת התהליכים הנפשיים אותם חווים הנפגע וסביבתו והקניית כלים מגוונים ויעילים להתערבות, המשלבים מיינדפולנס בתהליך הטיפולי.
התערבויות המבוססות על מיינדפולנס נקבעו ע"י המועצה הלאומית לפוסט טראומה 2023 כאחד מהטיפולים המומלצים ביותר – וכמוצעים ברמה הראשונה, על ידי הוועדה לטיפול ב PTSD, שכן הם נמצאו כמוכחים מחקרית ונעשו בהשוואה לקבוצות ביקורת.
בסיום הקורס ניתן להצטרף לקבוצות הדרכה, בתשלום נוסף.
תכני הלימוד, קהל יעד ותנאי הקבלה מפורטים בדפי הקורסים.
בסוף הקורס ניתנת תעודת השתתפות בקורס.
הקורס מוכר כהשתלמות מקצועית מובהקת ע"י הסתדרות הפסיכולוגים.
טראומה מורכבת (C-PTSD) היא אבחנה חדשה יחסית, המתייחסת להשפעות של חשיפה ממושכת ומצטברת לפגיעה ואיום. טראומה נפשית מזעזעת את הגוף והנפש ולעיתים קרובות יש לה השפעות רבות פנים וארוכות טווח.
היא קשורה לרוב לחוויות בינאישיות קשות (התעללות, הזנחה, שבי וכד') המשמרות מצב בו האדם הפגוע תלוי באדם הפוגע בו.
בשנת 2018 נכנסה האבחנה "טראומה מורכבת" תחת השם Complex Post Traumatic Stress Disorder (C-PTSD) למהדורה האחרונה (11) של ה-ICD.
האבחנה מבוססת על 6 סוגי סימפטומים. שלושה מהם היא חולקת עם האבחנה של PTSD ("חוויה מחדש (re-experiencing), הימנעות, ותחושת איום/ עוררות) ושלושה סוגי סימפטומים המבדילים את הטראומה המורכבת מהאבחנה של פוסט טראומה, הקשורים בהפרעות בארגון העצמי: קושי בויסות רגשי, תפיסה עצמית שלילית וקשיים במערכות יחסים (Brewin et al., 2017).
בתקופה הנוכחית, אנו עדים להתפתחות משמעותית בהבנה הקלינית של טראומה מורכבת והשפעותיה על הנפש, הגוף והתפתחות המוח. הבנה זו מדגישה את הצורך בגישות טיפוליות הוליסטיות ומורכבות יותר, שכן פסיכותרפיה קלאסית, המתמקדת בעיקר בעיבוד מודע של תכנים, אינה מספקת מענה מלא לטיפול בטראומה מורכבת. גישות אלו מאפשרות התמקדות בחיבור לחוויה הגופנית דרך מודעות ותשומת לב, מגע עם זכרונות וחוויות בלתי מילוליות דרך מפגש עם חווית הגוף החיה. כאשר מתרחש מפגש טיפולי עם החוויה שנרשמה בגוף ניתן להיעזר במודעות הגופנית והפנימית לחוויה, כדי להתחיל שינוי משחזור החוויה, להפיכתה לזכרון שמקומו בעבר.
עבודה טיפולית מודעת טראומה וטיפול מבוסס מיינדפולנס צומחים זה לצד זה במהלך העשורים האחרונים.